IGRAJ ODGOVORNO


Pripravili smo nekaj splošnih nasvetov za boljše počutje med igranjem.

Z rastjo e-športa na svetovnih trgih raste tudi zavedanje o tem, kako pomembno je vzdrževati in ohranati zdravje ter telesno kondicijo. Ko vam kdo omeni igranje video iger ali e-šport, verjetno ne pomislite na telesno aktivnost. Vendar vedno več profesionalnih e-športnikov dnevno skrbi za svoje zdravje in dobro počutje.


EŠZS se zaveda neprijetnih stranskih učinkov, ki se lahko pokažejo pri igralcih, ki predolgo in prepogosto igrajo. Znani e-športni ekipi, kot sta Fnatic

 in Team Vitality

 sta namenili velike vsote denarja za skrb, fitnes in dobro počutje svojih igralcev. Tudi v EŠZS želimo, da vsi igralci skrbijo za zdravje in dobro počutje. Zato smo pripravili nekaj nasvetov, kako lahko poskrbite za fizično aktivnost.


Splošni nasveti

Igralci, stari med 5 in 18 let, ki so zdravi, naj imajo vsak dan vsaj 60 minut fizične aktivnosti. Predlagamo aktivnosti kot so npr. kolesarjenje, tek ali igranje skupinskih športov z žogo. Za fizično moč poskrbite vsaj trikrat na teden z vajami kot so počepi, deska (planks) in sklece.


Igralci, stari med 19 in 60 let, ki so zdravi, naj imajo vsaj dvakrat na teden vaje za moč in 20 do 30 minut dnevno fizične aktivnost kot je kolesarjenje ali tek.


Pravilna drža

Večina ljudi, ki sedi za računalnikom ima nepravilno držo. Ob nepravilni drži poleg hrbtenice trpijo tudi roke in zapestja, saj so v nepravilnem položaju. Če neprekinjeno igrate dalj časa, je dobro, da vsako uro vstanete in razmigate zapestja s krožnimi gibi. Priporočamo, da si monitor namestite v višini oči in se izogibate drži, kjer bi bila hrbtenica ukrivljena. Vsako uro naredite pavzo in se sprehodite vsaj za 5 minut.


Vid

Med igranjem priljubljenih iger lahko hitro pozabite na čas. Pomembo je, da si med igranjem spočijete tudi oči. Če boste igrali predolgo, brez prestanka, boste oči preobremenili. To lahko vodi do glavobola, suhih oči in celo dvojnega vida.


Zaslon, ki ga uporabljate, naj ne bo presvetel. Če igrate ponoči, v bližini zaslona prižgete luč. Tako bo kontrast v prostoru manjši, kar je za oči ugodnejše. Izkoristite trenutke med igro, kot so npr konec runde, da pogled usmerite v čimbolj oddaljeno točko od zaslona za vsaj 30 sekund. Vsako uro naredite odmor tako, da se umaknete od zaslona.


Hidracija

Med igranjem pijete zadostno količino vode. Izogibajte se kavi in sladkim pijačam, saj te povzročajo dodatno dehidracijo. S približno šestimi kozarci (2,5 dcl) vode na dan, boste poskrbeli za zadostno hidracijo. Hkrati boste ugotovili, da imate več energije in da ste bolje zbrani.


Spanec

Kvaliteten spanec zagotavlja dobro počutje ves dan. Pred spanjem vsaj eno uro ne glejte v zaslon, da bo imelo vaše telo dovolj časa, da se umiri pred spanjem. Če to ni mogoče, si pomagajte s programom kot je f.lux

, ki svetlobo, ki jo oddaja zaslon, naredi prijetnejšo.


Psihično zdravje

Poznamo številne profesionalne igralce v e-športu, ki so bili podvrženi velikim pritiskom. Vsakemu se lahko zgodi, da se stres nakopiči in ga preobremeni. Takrat je zelo pomembno, da se pogovorite s starši, sorodniki in prijatelji oziroma poiščete strokovno pomoč, če je to potrebno. Ne pozabite, da gre le za igro, katere namen je zabava in da je vaše zdravje na prvem mestu.


Več informacij in nasvetov ter pomoč pri zasvojenosti od video iger ali interneta lahko najdete na povezavi.

cookies-icon Politika Piškotkov

Uporabljamo lastne piškotke in tudi piškotke tretjih oseb, za posamezne in ponavljajoče se seje, da bi omogočili enostavno in varno navigacijo po naši spletni strani za naše uporabnike.

Hkrati uporabljamo piškotke za merjenje in pridobivanje statističnih podatkov o navigaciji uporabnikov. Piškotke lahko kadar koli konfigurirate in sprejmete ter spremenite svoje možnosti soglasja. Več informacij o naši politiki piškotkov lahko preberete tukaj.

Zavrni Sprejmi