´╗┐
Govorili smo z Bla┼żem Virantom
EŠZS | intervju | 2020-08-06 00:00:00


Profesionalnim igralcem igre Tom Clancys Rainbow Six Siege.


Bla┼ż, bolje poznan kot Virch, je imel v svetu e-┼íporta zanimivo pot. Sprva je igral v slovenski ligi, a je kar hitro ugotovil, da ┼żeli ve─Ź. V svojem ─Źasu je zamenjal kar nekaj ekip, kot sta Vilay Esports in Peak Esports. Kasneje se je pridru┼żil ekipi Brutal Base, kjer skupaj s soigralci tekmujejo v boju za 1. mesto.


Seveda pa smo Bla┼żu zastavili tudi nekaj vpra┼íanj:


Kako in kdaj ste prvi─Ź spoznali, da vas e-┼íport zanima?

┼Że od rojstva sem zelo tekmovalna oseba. Moja tekmovalna narava se je najprej pojavila v ko┼íarki, nato pa se po kon─Źani karieri pojavila v e-┼íportu.

Na svojem prvem slovenskem LAN-u sem spoznal, da pogre┼íam to tekmovalnost iz ko┼íarke, kar je prebudilo motivacijo za tekmovanje v e-┼íportu. Kasnej┼íi obisk pro league final-a v Milanu je samo pove─Źala ┼żeljo po tekmovanju.


Koliko iger ste preigrali preden ste spoznali v kateri igri se vidite v e-športu?

Igral sem veliko iger za zabavo ampak me pri nobeni igri ni zanimal e-┼íport razen pri R6 siege-u. Le ta je bila moja prva igra poleg GTA 5, ki sem jo za─Źel igrati na PS4.


Koliko ─Źasa namenite treniranju/igranju, kaj pravijo na to star┼íi?

Trenutno treniramo vsak dan od 4. ure dalje, do 6 map na dan. Star┼íi niso najbolj zadovoljni ampak vem, da me vedno podpirajo ─Źeprav jim ni najbolj po godu.


Kako uskladite e-šport in obveznosti do šole/fakultete? Čemu dajete prednost?

Sem malo starej┼íe narave zato ne obiskujem ┼íole/fakultete ampak sem zaposlen v dru┼żinskem podjetju. Skupaj z o─Źetom se trudiva za uspeh podjetja.

Obveznosti podjetja urejam do 4. ure, potem pa se osredoto─Źim na e-┼íport do spanja. Iskreno sem hvale┼żen o─Źetu, ki mi omogo─Źa, da se lahko sredi sezone bolj osredoto─Źim na e-┼íport. Na splo┼íno pa posku┼íam uravnote┼żit delo in e-┼íport


Imate mogo─Źe kak┼ínega vzornika? Katerega?

Edini vzornik, ki ga lahko imenujem je moj o─Źe.

Vzornika v e-┼íportu pa nimam, ker ┼żelim sam postati vzornik. Lahko bi rekli, da je moj vzornik jaz ─Źez 10 let.


Kako se pripravite na finalne tekme? Imate mogo─Źe kak┼íno posebno rutino?

Nikoli nisem bil vra┼żeveren tako da se ne dr┼żim nikakr┼íne rutine. Moj dan poteka kot vsak drug dan. Pred tekmo samo poskrbim, da sem ogret in pripravljen na igro. Po navadi warmup scrim in/ali kak┼íen aim trainer.


Imate kak┼íen nasvet za bodo─Źe e-┼íportnike?

Neglede na to kaj se zgodi, vztrajajte in se ne predajte. Iz poraza se posku┼íajte ─Źim ve─Ź nau─Źiti in postati mo─Źnej┼íi za naslednji izziv. Vsak korak nazaj vam naj bo motivacija za 2 koraka naprej!


FOTO: London esports organization


R6: Siege vprašanja


Kak┼íen je bil ob─Źutek, ko ste izvedeli, da ste se uvrstili v profesionalno ligo?

Ob─Źutek je bil fenomenalen. Te┼żko je opisati tak┼íen ob─Źutek. Vso trdo delo se je obrestovalo, to je nekaj najlep┼íega. Bil sem tako fokusiran na igro, da sem potreboval 5 do 10 sekund, da sem se zavedal zmage in uvrstitve v ligo.


Katera ekipa misli┼í, da je tvoja najve─Źja konkurenca v sezoni?

Mislim, da se lahko vsaka ekipa, z izjemo NaVi, poteguje za najvišja mesta. Naša neposredna kokurenta pa mislim, da sta Audacity in Demise.


V trenutni meta, s katerimi operatorji najve─Źkrat tekmujete?

Najve─Źkrat tekmujem z Ash in Jager, vendar pa tudi veliko rotiram operaterje. V ekipi se bolj osredoto─Źimo na stil igranja posameznika kot pa na operaterja.

Operaterje izberemo glede na potrebe strategije, vloge pa si razdelimo glede na stil igranja dolo─Źenega operaterja. V dana┼ínjih dneh je vsak igralec sposoben igrati skoraj vsakega operaterja, zato je te┼żko dolo─Źiti igralca in operaterja.


Proti kateri ekipi najraje igrate?

Nasprotnik zame ni pomemben. Potrebno je odigrati 100% neglede na nasprotnika.

┼Żelim pa igrati proti bolj┼íemu nasprotniku zato, da se lahko ─Źim ve─Ź nau─Źim. V tej sezoni se veselim tekme proti profesionalni ekipi Na Vi, ker vem, da bo najte┼żja in se lahko veliko nau─Źim.


Katero ekipo in igralca je najte┼żje premagati?

Seveda bo najte┼żje premagati Na Vi saj so v pro ligi.


Kako ostanete mirni med pomembno tekmo?

Na to vprašanje vam ne znam odgovoriti. Miren sem po naravi.

Sam sem mnenja, da igram bolje pod ve─Źjem pritiskom kot pa brez pritiska. V ko┼íarki sem ─Źutil malo adrenalina pred za─Źetkom tekme, po prvem pisku sodnika pa sem v trenutku postal miren in osredoto─Źen na tekmo. Mislim, da sem to prenesel tudi v e-┼íport.


Kako se u─Źite novih map?

Nove mape je najbolje spoznati v t-huntu(training grounds) in sicer z ÔÇťBuck-omÔÇŁ v defuse bombs.

Znebi┼í se vseh bot-ov nato pa ima┼í mo┼żnost odpreti velik del mape zaradi mo┼żnosti ammo restock-a. Poleg navedenega pa je vedno dobro pogledati tekme pro ekip. Veliko stvari se lahko nau─Źimo od najbolj┼íih igralcev na svetu.


Kako je R6: Siege in igranje video iger na splo┼íno vplival na va┼íe ┼żivljenje?

Vpliva je mešan. So pozitivne stvari in negativne.

Negativna stvar je pomanjkanje ─Źasa za druge dejavnosti, ┼íe posebej ┼íporta(ko┼íarke), ki sem ga vzljubil od malih nog. Pozitivna stvar pa je lahko razvijanje novih sposobnosti in spoznavanje novih ljudi. Seveda pa ne pozabimo zadovoljenje moje potrebe po tekmovalnosti.


Mogo─Źe ┼íe kak┼íen stavek va┼íim fanom?

Hvala vsem, ki me podpirate. Cenim va┼ío podporo in obljubim, da se bom trudil, da vas ne razo─Źaram.

cookies-icon Politika Piškotkov

Uporabljamo lastne pi┼íkotke in tudi pi┼íkotke tretjih oseb, za posamezne in ponavljajo─Źe se seje, da bi omogo─Źili enostavno in varno navigacijo po na┼íi spletni strani za na┼íe uporabnike.

Hkrati uporabljamo pi┼íkotke za merjenje in pridobivanje statisti─Źnih podatkov o navigaciji uporabnikov. Pi┼íkotke lahko kadar koli konfigurirate in sprejmete ter spremenite svoje mo┼żnosti soglasja. Ve─Ź informacij o na┼íi politiki pi┼íkotkov lahko preberete tukaj.

Zavrni Sprejmi